Utstillerpresentasjon: Prekleriet

20. juni 2018

Som barn var Martnan en drømmedestinasjon for Kirsti Gjerstad; drivkraften og hjernen bak Prekleriet. Alle fine ting og kunsthåndverk man fant på Martnan skulle mange år senere bli hennes egen store interesse. I år er hun for første gang en av utstillerne, og tar med seg dype skrin fulle av egenproduserte armbånd, smykker, ørepynt og fotlenker.

Foto: Kirsti Gjerstad

Historien bak Prekleriet er inspirerende. Det som smått startet med en tilfeldighet, har nå utviklet seg til å bli en givende hobby som resulterer i vakre produkter for de som liker smykker og pynt. Hobbyen som smykkedesigner krever bruk av smått verktøy og små komponenter, og er en stor kontrast til Kirsti Gjerstads daglige virke som snekker.

– At jeg lager armbånd/smykker/ørepynt og fotlenker er meget tilfeldig

Kirsti forteller at det hele startet med at hun kjøpte et perlesett fra Panduro for å perle med tantebarnet sitt.

– Min svigermor den gangen, var ihuga syerske og husfliddame, og likte de 2-3 smykkene jeg laget. Hun tok dem med på ei husflidmesse i bygda hvor jeg bor. De ble solgt med én gang, og da responsen var overveldende, ble jeg oppfordret til å lage flere. Dét syntes jeg var veldig hyggelig, og da var det gjort. Dette har blitt til en hobby jeg virkelig liker, for her får jeg bruke de små grå, og samtidig være kreativ.

Foto: Kirsti Gjerstad

Foto: Kirsti Gjerstad

Smykker på bestilling

Navnet «Prekleriet» kommer av ordet «Prekle»; å plundre med småtterier. Som for eksempel små verktøy og komponenter man finner mye av i smykker. Kirsti forteller at hun konsekvent lager produkter skapt av sin egen kretivitet og fantasi, og at helt siden hun startet med produksjon av smykker, ikke har vært innom en gullsmed eller andre produsenter av pynt og tilbehør.

– Jeg vil ikke kopiere andre, og får ofte høre at mine produkter skiller seg ut, forteller Kirsti Gjerstad.

Produktene lager hun i forskjellige størrelser, med utgangspunkt i at alle ankler, håndledd og halser er ulike.

– Jeg får ofte tilbakemeldinger fra kunder som sier de ikke finner pynt som passer til deres mål. Jeg tar derfor mål av for eksempel håndledd, og spesiallager armbånd i ønsket størrelse på bestilling.

Foto: Kirsti Gjerstad

Om å være utstiller på Martnan

Hva gleder du deg til som utstiller på Martnan?

– Dette er min første deltakelse på Martnan i Trondheim, så jeg er veldig spent. Martnan for meg er nostalgi, da jeg som liten jente ville til byen for å se på alt det fine som fantes der. I tillegg synes jeg det er viktig at husflid og håndverk er representert på Martnan. Det er noe spesielt med produkter som er laget av folk og ikke maskiner.

UTSTILLER: Kirsti Gjerstad tar med seg Prekleriet til Martnan. (Foto: Kirsti Gjerstad)

Les mer: Her finner du Prekleriets Facebookside

Les mer: Velkommen til Martnan 26. – 28. juni

Les mer: Lek i Midtbyens største sandkasse på Martnan!

Les mer: Håndverksaktiviteter for barn i Parkgården

Les mer: Bli med på Veitevandring!